Pizza

Ingrediënten:
Bloem 700 gram (550/150)
Zout 12 gram
Instant gist 7 gram
Water 425 mililiter

Bereiding deeg:
Stap 1
Meng 550 gram van de bloem, de gist en het zout in een beslagkom.
Houd de rest van de bloem in een bakje apart, +- 150 gram.
Voeg het water toe, en meng met een lepel op tot het geheel een homogene massa vormt.
Haal de lepel uit de kom en haal deeg dat aan de lepel plakt eraf met een spatel.
Gebruik de spatel om deeg dat eventueel aan de zijkanten geplakt zit, naar de rest van het deeg te verplaatsen.
Dek de kom af met folie of een bord en laat 20 minuten rusten.

Stap 2
Mix 5 minuten op de laagste stand met deeghaken.
Voeg intussen langzaam de rest (150 gram) van de bloem toe.
Zet de mixer iets harder als het deeg steviger wordt (niet te hard).
Als alle bloem is toegevoegd en opgenomen (na circa 3 minuten), moet het deeg onderin de kom bij elkaar geveegd worden.
Dek het deeg weer af en wacht 20 minuten.

Stap 3
Doe wat bloem op de werkplek en leg het deeg erop. Doe ook bloem op je handen en vorm het tot een geheel (niet kneden!).
Snij het deeg in 4 stukken en maak er 4 losse bollen van.
Doe deze bollen in met een klein beetje olijfolie ingevette bakjes, sluit ze af en doe ze in de koelkast voor minimaal 1 nacht.

Pizza bakken

De bakjes moeten 1 tot 1.5 uur voor het bakken van de pizza’s uit de koelkast. Het deeg is ongeveer 50% gerezen is in de bakjes.
Warm ongeveer 45 minuten van te voren de oven met pizzasteen op tot de hoogste stand (onder en bovenwarmte).
Doe bloem op de werkplek en op je handen.
Druk als eerst het deeg uit tot een dikke schijf. Druk zachtjes met de vingers rondom het deeg, ongeveer een centimeter van de rand.
Pak het deeg op de rug van je handen (evetueel weer een beetje bebloemen) en begin het deeg uit elkaar te rekken met de rug van je handen. Draai hierbij het deeg steeds rond. Naarmate het deeg uitrekt wordt het weer vochtiger.
Als de pizza de goede grootte heeft leg je deze op een met maismeel bestrooid plankje, waarna je de pizza snel kunt gaan beleggen. De tomatensaus mag heel erg dun.
De pizza is bij gebruik van een pizzasteen in zo’n 6 minuten klaar en anders in ongeveer 11 minuten.