Appeltaart

INGREDIËNTEN
(24cm vorm)

  • 200g roomboter
  • 200g witte/lichte basterdsuiker
  • 400g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  • pakje vanillesuiker
  • zout
  • 1,5kg appels
  • 7g kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 10g paneermeel

BEREIDING

  1. Klop het ei los en splits het in tweeën.
  2. Meng de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen. Kneed het deeg nog met de hand als het te korrelig blijft.
  3. Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng de suiker en de kaneel, en meng dit met de appels.
  4. Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
  5. Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken en het tweede deel van het deeg voor de randen.
  6. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm.
  7. Verdeel de stukjes appel over de bodem.
  8. Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.
  9. Leg de stroken kruislings  op de appeltaart. Smeer de stroken in met het halve ei.
  10. Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 °C gaar en goudbruin.
  11. Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.