Aardbeien slagroomtaart

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 375 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram bloem
  • Custardpoeder of maizena
  • 150 ml water
  • 650 ml slagroom (minimaal 35% vet)
  • Verse aardbeien
  • Potje cranberry compote
  • Chocoladevlokken

Stap 1 Biscuitbodem bakken

  1. Klop het eiwit van de eieren stevig.
  2. Klop het eigeel even kort los.
  3. Spatel het eigeel kort door de geklopte eiwitten.
  4. Zeef de 90 gram bloem en voeg dit samen met de 10 gram custard (maizena) en 100 gram fijne kristalsuiker toe en spatel het geheel goed door.
  5. Vet een ronde bakvorm goed in en besprenkel hem daarna nog goed met wat bloem, zodat alles er straks makkelijk uit komt.
  6. Doe het beslag in de kom en bak dit op voor 25 minuten op 180 graden.
  7. Laat de bakvorm na het uit de oven halen goed afkoelen.
  8. Snijdt de taart in drie lagen. Keer eerst de taart om, zodat de bovenkant mooi vlak is. Maak voor het doorsnijden een kleine horizontale markering door iets in/weg te snijden, zodat de drie plakken later weer makkelijk op dezelfde plek opgestapeld kunnen worden. Snijden op de onderkant van de springvorm is een goed idee, zodat het niet breekt.

Stap 2 Suikersiroop maken

Door het aanbrengen van de suikersiroop blijft de taart iets langer zacht

  1. Breng 200 gram suiker en 150 ml water kort aan de kook.
  2. Voeg een klein beetje aanmaaksiroop toe.

Stap 3 Slagroom kloppen

  1. Klop de 650 ml slagroom met 65 gram suiker. Doe dit in een bevroren schaal voor het beste resultaat.
  2. Zet de slagroom daarna weer in de koelkast.

Stap 4 Taart opbouwen

  1. Breng met een kwast een laagje van de suikersiroop aan op de onderste laag.
  2. Smeer een laagje van de cranberry compote op de onderste laag. Niet helemaal tot de buitenkant, want dan is het aanbrengen van de buitenlaag straks lastiger
  3. Stapel de tweede laag van de taart er bovenop en breng bovenop weer een laagje van de suikersiroop aan.
  4. Breng met een spuitzak een royale laag slagroom (2cm hoog) aan door met de spuitzak van binnenuit naar buiten een cirkelbeweging te maken.
  5. Leg in stukjes gesneden aardbeien op de slagroomlaag en dek deze met wat slagroom af, zodat de volgende laag goed blijft plakken.
  6. Leg de derde laag er bovenop en breng daar wat slagroom op aan. De slagroom vervolgens uitstrijken met een spatel, zodat deze helemaal glad wordt.
  7. Strijk vervolgens ook de zijkanten van de taart met slagroom in. Dat gaat het handigst als je de taart met de springvorm er nog onder in de ene hand houdt en de spatel in de andere hand. Het kan ook op een draaischijf. Zorg dat je geen de lagen niet meer ziet, want daar blijft straks niets aan plakken.
  8. Druk de vlokken (of hagelslag) met de hand tegen de buitenkant totdat deze mooi egaal is bedekt.
  9. Spuit nu rozetjes met de spuitzak bovenop de taart en leg er daarna stukjes aardbei op.